Vokalni ansambl Vatroslav Lisinski Rotating Header Image

vavl-advent2Početak 2018. godine pravo je vrijeme da se prisjetimo rezultata koji su obilježili rad Vokalnog ansambla Vatroslav Lisinski u 2017. godini – najuspješnijoj u 50 godina neprekidnog pjevanja i 45 godina umjetničkog djelovanja Hede Gospodnetić s Ansamblom. Za  Ansambl je ovo bila godina visokih rezultata i uspjeha, kako među domaćom publikom i javnošću, tako i na međunarodnoj sceni. Ostvareno je čak 6 nagrada, od toga 5 međunarodnih! U 2017. godini održano je 27 koncerata, među njima 22 u Zagrebu, 3 u Hrvatskoj i 2 koncerta u sklopu natjecanja u Italiji.

Najveći uspjesi su šest nagrada koje je Ansambl osvojio u 2017. godini. To je najveći broj nagrada u 50 godina neprekidnog rada Ansambla i 45 godina umjetničkog djelovanja Hede Gospodnetić s Ansamblom!

Sve tri sekcije Ansambla su pokazale svoju kvalitetu, ali treba istaknuti izvanredan uspjeh Gospodnetić singersa u studenom na Međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2017. – zlatna i srebrna medalja u dvije kategorije Natjecanja. Program natjecanja s oduševljenjem je prihvatila i publika i kritika.

Renesansni ansambl je osvojio dvije brončane medalje – u travnju na 28. Concorso Internazionale di Canto Corale u Veroni i u lipnju na 8. međunarodnom natjecanju zborova Zlatna lipa Tuhlja. Scenska izvedba u režiji i koreografiji Hede Gospodnetić popraćena je ovacijskim pljeskom prepuna gledališta.

Canticum je u 2017. godini osvojio dva srebra – u svibnju na 4. natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe – Zagreb 2017. i u lipnju na 8. međunarodnom natjecanju zborova Zlatna lipa Tuhlja. Rijetko izvođene folklorne pjesme u zanimljivim obradama donijele su nove smjernice sekciji Canticum.

Budući da se 2016. Ansambl posebno proslavio premijernom izvedbom švedskih božićnih pjesama, opet je dobio poziv od Švedskog veleposlanstva i ponovio te pjesme i 2017. godine u izvedbi dviju sekcija – Renesansnog ansambla i Gospodnetić singers.

Nastup za djecu s posebnim potrebama u Brezovici i nastup za Svjetski dan RomaNacionalnoj sveučilišnoj knjižnici bili su poseban doživljaj za pjevače Renesansnog ansambla i za publiku očaranu draguljima renesansne glazbe.

Drugi susret ilirskih zborova u Povijesnom muzeju bio je izazov pjevačima Renesansnog ansambla, a zajedničko pjevanje svih zborova na kraju koncerta, koje je vodio Sebastian Jurić, bilo je posebno zadovoljstvo pjevačima i brojnoj publici.

Promenadni koncert Ce mois de mai – Mjesec je maj u Botaničkom vrtu, u izvedbi  Renesansnog ansambla i Gospodnetić singers, privukao je mnoštvo gledatelja, koji su uživali u raznolikosti stilova na koncertu, i izazvao iznimno pozitivne reakcije publike.

Nastup Advent u Zagrebu 2017. na Trgu bana Jelačića privukao je mnoštvo slučajnih prolaznika, ali i vjernu publiku Ansambla. Pažljivo su slušali i gledali, pa i slijedili upute i pokrete Hede Gospodnetić, pjevajući i plešući s Renesansnim ansamblom.

Sedam nastupa na otvorenom, od kojih su neki bili samostalni, a neki s drugim zborovima, slušale su stotine ljudi u publici i time povećale broj slušatelja na nepoznatu visoku brojku.

U 2017. godini Ansambl je izveo 73 pjesme na 27 koncerata. Od toga su 15 premijerna naslova, a od toga 5 pravih praizvedbi, nikad izvedenih.

Od svih 73 pjesama, njih 17 ih je renesansnih, 13 pjesama od baroka do kraja 19. st. i 43 pjesme i obrade iz 20. i 21. st.

Svojim se programima Vokalni ansambl Vatroslav Lisinski iz Zagreba profilirao kao ansambl koji uz njegovanje klasičnoga repertoara pruža priliku i suvremenim, domaćim i stranim autorima, izvodeći njihove skladbe i obrade s velikim uspjehom, što svaki put svjedoči prepuno gledalište i zadovoljna publika. Za česte angažmane pred mnoštvom gledatelja i slušatelja zaslužna je uvijek vjerna publika, koja daje podršku Ansamblu u svim glazbenim doživljajima koje dijeli s Ansamblom.

Uz dirigenta Hedu Gospodnetić, jednako su zaslužni pjevači Ansambla u svim trima sekcijama. U jesen 2017., Ansambl je proveo uspješnu audiciju i broj pjevača se povećao.

Također je ostvarena uspješna suradnja s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom, s Centrom za kulturu Trešnjevka, Hrvatskim saborom kulture, Botaničkim vrtom PMF-a, Gradskim uredom za kulturu, Ministarstvom kulture, Savezom Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, Švedskim veleposlanstvom, Koncertnom direkcijom i Turističkom zajednicom Postira.

Dirigent svih triju sekcija Heda Gospodnetić u studenom je održala počasno predavanje Važnost zborskog amaterizma, na Međunarodnom stručnom skupu Zborski amaterizam u Hrvatskoj i regiji, u Hrvatskom saboru kulture. U srpnju se educirala na jednotjednom Simpoziju International Federation of Choral music u Barceloni. Prisustvovala je na 13 predavanja i održala ukupno preko 60 koncerata i predavanja u 2017. godini.

Nova 2018. godina odmah je krenula radno – Ansambl priprema Festival zborskih evergreena. Prvi koncert će biti 17. svibnja. Na svim koncertima Festivala gostovat će prijateljski zborovi, pjevajući zborske evergreene – pjesme koje se najčešće pjevaju u zborovima, s težištem na zajedničkom muziciranju više zborova i publike. Na tim koncertima, kao i na ostalim projektima i natjecanjima, ravnopravno će sudjelovati sve tri sekcije Ansambla.

Proslave jubileja Ansambla i pojedinih sekcija uvijek su nesvakidašnji doživljaji za ljubitelje zborske glazbe i bivše pjevače Ansambla, zbog zanimljivosti programa, uvježbane izvedbe pjesama, režije i scenskog aspekta programa. Zato je 2018. godina posebna jer će svi koncerti Ansambla biti u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica: 35 godina Renesansnog ansambla i 25 godina Canticuma!

Poseban značaj će imati završni jubilarni koncert, na koji će biti pozvani svi bivši članovi i suradnici Ansambla.