Vokalni ansambl Vatroslav Lisinski Rotating Header Image

Renesansni plesovi

Naš ansambl njeguje pjevanje pjesama renesansnog razdoblja, ali ulaže veliki trud i u dodatne elemente koji bi dočarali glazbu toga vremena. Tako se velika pažnja posvećuje kostimima, hodu, držanju, pa tako i renesansnom plesu.

Treba znati da se brzina i tehnička izvedba koraka u plesu, u različitim  razdobljima i prema različitim koreografima mijenjala. U našem ansamblu je proučavanje plesa moguće ” i mora biti učinjeno ozbiljno i s cjelokupnim kontekstom kako ne bismo imali samo povijest plesa, nego i povijest s plesom, što publika mora osjetiti”. Kako bismo popularizirali ples u duhu renesanse, koji su najčešće jednostavnijeg oblika, volimo i da nam se naša publika priključi na pozornici.
Naime, sasvim je različit doživljaj promatranja ili čitanja opisa nekog plesa od neposrednog sudjelovanja u rekonstrukciji, što nosi niz novih ideja i poticaja. Ples je zato i jako zahvalan predmet proučavanja i medij predstavljanja.

Tada smo oduševljeni mi, publika na pozornici, ali i oni koji su ostali gledati tu kombinaciju. Evo kako je to izgledalo nedavno, na “Zborskom vremeplovu”:

YouTube Preview Image