Vokalni ansambl Vatroslav Lisinski Rotating Header Image

Renesansni ansambl

S koncerta u berlinskoj Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

S koncerta u berlinskoj Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Renesansni ansambl u sklopu Vokalnog ansambla “Vatroslav Lisinski” jedan je od rijetkih hrvatskih vokalnih ansambala specijaliziran za izvođenje svjetovnih i duhovnih djela poznatih europskih renesansnih skladatelja. Osnovala ga je Heda Gospodnetić 1983. koja ga vodi do 2006. godine, a od 2006. do 2009. zborom je dirigirala Elena Konovalova, dok je nakon nje vođenje zbora kao dirigent preuzela  Teo Kolombo.

Uz primarnu programsku preokupaciju, renesansnu glazbu, izvodi i glazbu kasnijih razdoblja, osobito onu duhovnoga karaktera. Snimio je pet nosača zvuka. Čestim koncertiranjem u zemlji i inozemstvu (Švicarska, Srbija, Poljska, Austrija, Italija, Malta, Slovenija, Francuska, Nizozemska, Latvija, Češka, Britanija, Njemačka) aktivno promovira i hrvatsku glazbenu baštinu razdoblja renesanse. Iz nedavnih koncerata Renesansnog ansambla izdvaja se onaj u rujnu 2007. u znamenitoj berlinskoj Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche . Ansambl je u svibnju 2008. godine osvojio prvo mjesto na Zagrebačkom natjecanju pjevačkih zborova u kategoriji komornih zborova te u listopadu 2008. drugo mjesto na Smotri hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu.

U svibnju 2009. zbor je na Zagrebačkoj smotri zborova održanoj u Prečkom proglašen najboljim komornim zagrebačkim zborom.

U travnju 2010. svečano je proslavljena stogodišnjica ansambla u zagrebačkom muzeju “Mimara”, s bogatim programom, raznovrsnim gostima i zabavom koja je okupila sadašnje i bivše članove zbora te našu publiku.  Zbog velikog interesa publike, održane su čak dvije reprize proslave stogodišnjice.

Još zahtjevniji nastupi po Hrvatskoj i inozemstvu nastavljeni su u 2011. i 2012. godini, kada zbor sudjeluje i na televizijskom natjecanju “Do posljednjeg zbora”. Također, 2012. godine održan je i svečani koncert povodom 40. obljetnice umjetničkog rada Hede Gospodnetić, osnivača renesansnog ansambla. Početkom 2014. godine ansambl u oštroj konkurenciji osvaja treće mjesto na natjecanju “Spavaj mali Božiću”, a taj je uspjeh ponovljen i početkom 2015.

Uz sve to ansambl redovito gostuje na mnogim događanjima i rado se odazivamo na pozive raznih manifestacija u smislu promicanja radničkih i općenito ljudskih prava.