Vokalni ansambl Vatroslav Lisinski Rotating Header Image

O Ansamblu

Vladimir Prica (desno) s djevojkama iz zbora

Vladimir Prica (desno) s djevojkama iz zbora

Hrvatsko pjevačko društvo “Lisinski” iz Zagreba osnovano je davne 1910. godine te je u svojoj impresivnoj povijesti živjelo do 1948. kao jedno od najkvalitetnijih i najznačajnijih za razvoj zbornog pjevanja u nas. Profesor Vladimir Prica obnavlja zbor 1966. i od tada Vokalni ansambl “Vatroslav Lisinski” uspješno i neprekidno djeluje do danas. Od 1971. s Ansamblom radi mr. Heda Gospodnetić, a 1977. ona postaje njegovim glavnim dirigentom. Godine 1983. osnovala je posebnu sekciju – Renesansni ansambl, koji nakon ugasnuća velikoga zbora postaje glavnim nositeljem imena “Lisinski”. Godine 1993. s radom započinje i “mali ansambl” Canticum.

Danas Vokalni ansambl “Vatroslav Lisinski” broji dvadesetak aktivnih članova, glazbenih amatera koji pjevaju u dvije sekcije, već neko vrijeme orijentirane na glazbu iz doba renesanse. Ansambl ne posjeduje svoje službene prostorije. Redovite tjedne probe održavaju se na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, a domaćinima se za gostoprimstvo odužujemo pjevanjem na svečanim promocijama studenata. Udruga se financira prihodima od članarina, donacijama i sponzorstvima građana i poslovnih subjekata te redovito za svoj rad dobiva potpore od Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Redovito sudjelujemo na raznim koncertima, smotrama i natjecanjima te smo već početkom 2015. ponovno na božićnom natjecanju u Sesvetama osvojili treće mjesto po mišljenju stručnog ocjenjivačkog žirija.

Više o: